'Bescherm spaarders met nationalisatie, niet met overheidsgarantie'

  • afden

    'Spaarders beschermen met nationalisatie, niet met overheidsgarantie'

    06-10-2008 • SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil niet dat Nederland in navolging van Duitsland en Ierland alle spaartegoeden volledig gaat garanderen. Hij pleit er in plaats daarvan voor om spaarders te beschermen door nationalisatie wanneer banken in ernstige problemen geraken. Irrgang: “Een volledige overheidsgarantie kan heel duur uitpakken voor de belastingbetaler, terwijl er niks tegenover staat. Het is veel beter om banken die failliet dreigen te gaan te nationaliseren zoals bij Fortis en ABN Amro is gebeurd. Dat zijn niet alleen alle spaarders beschermd maar ook de zakelijke klanten. Bovendien krijgt de overheid er een aandeel in een bank voor terug.”

    Ewout IrrgangVolgens het SP-Kamerlid is het twijfelachtig of het garanderen van spaartegoeden zal helpen om in de problemen geraakte banken te redden. Bij Fortis waren het vooral de zakelijke klanten die wegliepen, terwijl Duitsland niet de zakelijke tegoeden wil garanderen. Nadeel is ook dat als de banken alsnog failliet gaan, de belastingbetaler extreem duur uit is. Nationalisatie kost ook veel geld. Maar daar staat het eigendom van een op de lange termijn weer winstgevende bank tegenover. Daardoor kan de belastingbetaler per saldo goedkoper uit zijn.

    Volgens Irrgang is het volledig garanderen van alle spaartegoeden in feite een gratis cheque voor de financiële sector. Als het al zou werken, zouden daarmee aandeelhouders en bestuurders van banken die onverantwoorde risico's genomen hebben beloond worden met een overheidsgarantie om faillissement te voorkomen. Irrgang: “Het zou zelfs het nemen van onverantwoorde risico's in de toekomst kunnen aanmoedigen omdat er het signaal van uitgaat dat het misgaat, de overheid toch wel komt helpen. Ook om die reden is nationalisatie om de spaarders te beschermen voor de maatschappij uiteindelijk het beste.”

    Nu krijgen klanten nog maximaal 38.000 euro vergoed als hun bank omvalt. Inmiddels heeft staatssecretaris De Jager aangegeven dat dit bedrag zal worden verhoogd. Met hoeveel de spaargarantie omhoog gaat, is nog niet duidelijk.

    http://www.sp.nl/geld/nieuwsberichten/6041/081006-spaarders_beschermen_met_nationalisatie_niet_met_overheidsgarantie.html

  • Persson

    Dat laatste is allang duidelijk; nu is 100.000 euro gegarandeerd. Nationalisatie is niet aan de orde, alleen tijdelijke nationalisatie. De SP wil alle banken nationaliseren, zoals ook ooit de PvdA. We zijn echter vergeten, dat overheidsinstellingen trage molochen zijn, die ook kunnen doen wat ze willen, echter zonder dreiging van een faillissement. Zijn we vergeten, dat we vroeger iedere drie maanden kinderbijslag moesten aanvragen?

  • Rednier

    Ja, het was dom, hééél dom en misschien zelfs misdadig te noemen wat ICESAVE heeft gedaan. Een hoge rente beloven om zo veel geld onder je beheer te krijgen en er dan heel gevaarlijke risico's mee aangaan. Maar niet alleen risicovolle beleggingen maar ook leuke dingen, salarissen, bonussen, enz. Ja, dom, misschien zelfs misdadig, verbijsterd waren we. Maar hebben jullie 29 januari éénvandaag gezien ? Het volgens Bos gezonde onvolpresen ING deed hetzelfde. In Nederland gaf ze 2% rente, maar ze gaf via internet in Amerika 5,3 % rente. Dat leverde 200 miljard euro aan spaargelden. Daar wil je zoveel mogelijk mee verdienen, dus beleggen in Amerika. Daar heeft Amerika een regel voor bedacht, zulk geld mag alleen in bestaande hypotheken. Dat deed de ING… in hypotheken die tegen 1% hypotheekrente zijn verstrekt aan mensen die niet kredietwaardig zijn, soms zelfs werklozen. Nu veelal leegstaande, verloederende huizen, waar geen geld voor betaald wordt, maar zelf geld bij moet. Bovendien mogen de spaarders niet het idee krijgen dat ING een slechte bank is, want dan halen ze hun spaargeld van de bank. Spaargeld dat er niet meer is. Dus dit verhaal niet in Amerika vertellen… ssssst.

    Ik verwacht maandag 2 februari of hoogstens een week later de mededeling dat ING genationaliseerd is… zo gezond is ING. Laten we hopen dat Bos geen geld heeft om dat te doen, want wie wil nederland opschepen met 200 miljard schuld ?