geld van spaarrekening halen?

  • adhd ma

    Gezien de crisis die zich nu afspeelt vraag ik me af of het niet verstandiger is om je spaargeld van de spaarrekening af te halen.

    Wij hebben flink gespaart voor een gekocht nieuwbouwhuis waar nu aan gebouwd wordt.

    Ze zeggen wel 20.000 euro krijg je vergoed, en de volgende 20.000 voor 90% vergoed.

    Maar wat als je er veel meer op heb staan.

    Geef een eerlijk advies, want de schrik vliegt me om de hals, als t straks helemaal verkeerd afloopt met die crisis.

  • Willem

    Ik zou het verdelen over diverse banken i.v.m. die € 20.000 grens.

    *D*D*D

  • namliaM

    Eens met Willem, er zijn een paar banken die leuke rente geven.

    20.000 per bank per persoon is gegarandeerd. Wil je je rente ook gegarandeerd blijf dan onder de 19.000 euro.

    Let op! Bankgarantie geldt per persoon per bank.

    Dus EN/OF rekeningen zijn t/m 40.000 gegaranderd per bank.

    LET OP! PER BANK, of eigenlijk nog er DNB licentie, niet per rekeninging.

    Sommige banken opereren onder 1 “moeder” vlag waardoor je geld bij de verschillende banken onder 1 maal 20.000 valt.

    Op deze link van de DNB vindt je alles over de “deposito garantie regeling” en op die pagina een link naar het WTF waar je een lijst van banken kan vinden die onder het Nederlandse stelsel vallen.

    http://www.dnb.nl/over-dnb/veelgestelde-vragen/vragen-over-banken/dnb148053.jsp

    Spaarze

  • adhd ma

    Hallo,

    Ik wil jullie even bedanken voor de antwoorden.

    Heb op de site gekeken en argenta antwerpen valt onder ‘Bijkantoor bank uit EER (2:14)’

    Wat dus betekend dat ze gewoon uitkeren net als nederlandse banken.

    Begrijp ik nu goed dat als je als echtpaar een en/of rekening hebt met bv 40.000 euro je het geld gewoon kan laten staan.

    Zou je dan de rest wat overblijft op een 2e nieuw geopende rekening bij dezelfde bank kunnnen zetten, of moet je de rest bij een andere bank onder brengen.

    Ik ben heel blij met jullie antwoord, en kan aan de hand van jullie antwoorden gaan handelen om te zorgen dat mijn geld straks in het huisje gestoken kan worden.

    Nogmaals hartelijk bedankt en ik wacht nog even jullie antwoord af op de vraag hierboven.

    groetjes en bedankt!

  • namliaM

    Bijkantoor uit EER wil zeggen dat het NIET onder de nederlandse garantie valt.

    Argenta in dit geval onder de belgische…

    Maar binnen de EER is het (als ik het goed heb) 20.000 per persoon per bank minimaal. Her en der is het wel beter, maar moet je wel communiceren met (in dit geval) de Belgische Nationale bank ipv de DNB.

    20.000 euro per persoon per bank(garantie)

    Dus heb je als echtpaar een en/of rekening EN ieder een eigen rekening…

    Dan valt de helft van de EN/OF rekening naar beide personen + saldo van de eigen rekening

    vb.

    Jan, Eigen Rekening: 5.000

    Mien, Eigen Rekening 15.000

    EN/OF 20.000

    Totaal 40.000 MAAR!

    10.000 van de EN/OF valt naar Jan en de andere naar Mien.

    Mien Totaal: 15.000 + 10.000 = 25.000 => 20.000 garantie 5.000 minus 10%

    Jan totaal: 5.000 + 10.000 = 15.000 => 15.000 garantie

    De garantie werkt dus niet per rekening, maar je totale saldo van de persoon bij de bank. Heb je een hypotheek bij deze zeflde bank, dan worden deze 2 met elkaar verrekend…

    Spaargeld: 100.000

    Hypotheek: 200.000

    Saldo: - 100.000 = nog te betalen aan de bank, ofwel valt dus alle 100.000 euro onder de garantie.

  • Hadjememaar

    @ Mailman: Je werkt hier een aantal situaties correct uit, maar ik denk dat de vraag van de onrustige moeder hiermee (nog) niet (helemaal) beantwoord is.

    Daarom het volgende:

    Staat je geld bij Argenta.be dan valt dat uiteraard onder de Belgische garantieregeling. Die garandeert 20.000 pp voor de volle 100%, maar dan ook niet meer dan dat.

    PP, dus een en/of rekening is gegarandeerd voor het dubbele.

    Staat je geld bij Argenta.nl dan geldt in eerste instantie de Belgische regeling, zie hierboven.

    Daarnaast neemt Argenta.nl deel aan het Nederlandse stelsel, maar alleen voor tegoeden die de 20.000 te boven gaan. Dus wie 40.000 (enkel persoon) bij Argenta.nl heeft staan krijgt voor 20.000 100% garantie uit België, daarnaast nog eens voor 20.000 90% garantie uit Nederland. Diegene krijgt dus minstens 38.000 terug als het fout gaat. (Gaat het om een en/of rekening, dan geldt voor alle bedragen het dubbele, omdat het over twee personen gaat)

    Er zijn uiteraard meer Europese landen met een garantieregeling. In feite geldt dat die allemaal 20.000 voor 100% garanderen. Dat is een EU-afspraak. Zelfs enkele landen die niet tot de EU behoren hanteren eenzelfde garantie. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze hier niet mogen handelen. (Er zijn banken die handelen vanuit eigen land buiten de EU, pas daarvoor op)

    Tot de landen die zich vrijwillig aansluiten bij de EU-garantieregeling behoort oa IJsland, maar (om begrijpelijke redenen) bv NIET de USA.

    Sommige landen binnen de EU hanteren een (veel) meer uitgebreide garantie, bv het Verenigd Koninkrijk. Daar kent men dan wel weer beperkingen. De bank kan een opname enkele maanden vertragen.

    Als we ons hier voor het gemak even beperken tot de BeNeLux (bestaat dat nog wel ?) dan lijken mij de volgende “regels” van toepassing:

    Je loopt het allerminste risico als Belgen in België blijven en Nederlanders in Nedrland. (Let wel:ik heb hier over sparen. Als Nederlanders bv eens goed willen eten moeten ze naar België gaan. Als Belgen eens lekker geschoffeerd willen worden moeten ze naar Nederland komen)

    Men zet geen hogere bedragen dan 20.000 bij één bank, of het dubbele in geval van een en/of rekening. Hier is van groot belang te weten of een bank onder verschillende merken opereert.

    Lager gaan dan 20.000 is niet nodig, als men jaarlijks de rente opneemt. De opgebouwde (maar nog niet bijgeschreven) rente is ook gegarandeerd. Vanaf het failissement van een bank wordt geen renterecht meer opgebouwd. Dat geldt overal maar is niet zo heel ernstig. De zaak moet binnen enkele maanden worden afgehandeld. In de tussenliggende tijd loop je inderdaad de rente mis. Het enige alternatief in dit geval is de oude sok, maar dan krijg je al helemaal geen rente.

    Belgen kunnen in Nederland sparen en andersom, maar men moet er rekening mee houden dat men aanspraak zal moeten maken op de garantieregeling in het thuisland van de bank. Hiermee bestaat nog geen ervaring. (Moet je een keer naar het buitenland om de zaak te regelen ? Zijn er kosten aan verbonden als de buitenlandse garantieregeling geld moet overmaken naar het land van de spaarder ?)

    Hetzelfde geldt voor bv een IJslandse bank, maar als je daarnaartoe moet is dat natuurlijk nog iets kostbaarder. (Al is een vakantie in IJsland meer dan de moeite waard, die kan je dan wel gelijk meenemen.) Ook de communicatie wordt dan mogelijk iets minder gemakkelijk.

    Binnen Nederland geldt de garantie net zo nadrukkelijk voor bv Turkse en Russische banken (zolang ze maar in het register van DNB staan) als voor de Nederlandse grootbanken. Over welke bank de grootste kans maakt om te vallen doet niemand een uitspraak, wat begrijpelijk is. Wel is het hier belangrijk om te beseffen dat Nederland en België relatief kleine landen zijn. Een “kleine” Russische of Turkse bank is in vergelijking met onze banken al gauw een reus.

    Chauvinisme is leuk, maar in dit geval zeker niet rationeel.

    Dan nog iets, waarover we hier zelden iets lezen.

    Bij een bank die failliet gaat zijn de schulden en de tegoeden niet in evenwicht, maar dat betekent niet dat een failliete bank geheel waardeloos is. Het kan zomaar betekenen dat het grootste deel van je spaargeld gewoon beschikbaar is, als je bank failliet gaat.

    Stel: Je hebt 100.000 op een rekening staan bij bank VDH. VDH wordt geliquideerd. Mensen met schulden bij die bank denken te kunnen juichen, maar dat is niet zo. Hun leningen en hypotheken worden overgenomen door een andere bank, dus zullen ze gewoon rente moeten blijven betalen en behouden hun schuld.

    Die andere banken betalen het bedrag van die schuld aan de curator van de failliete bank, die dat beschikbaar stelt aan de spaarders.

    Het zou zomaar kunnen zijn dat de failliete bank aan 80% van zijn verplichtingen kan voldoen, dus ook zonder garantiestelsel krijg je (met een spaarrekening van 100.000) 80.000 van de curator van VDH.

    Het garantiestelsel werkt in dit geval zo:

    Over de eerste 20.000 krijg je 20.000, 16.000 van VDH plus 4000 van de garantie.

    Over de volgende 20.000 krijg je 18.000, 16.000 van VDH plus 2000 garantie.

    Over de resterende 60.000 krijg je 48.000 van VDH.

    Inderdaad krijg je dus 80.000 van VDH. Het garantiestelsel levert je daarnaast 6000 op. Het verlies blijft in dit voorbeeld beperkt tot 14.000.

    En om nog even terug te komen op die concrete vraag van adhd ma:

    Nee.

    Als jullie een samenrekening hebben bij Argenta met daarop 40.000 moet je niet nog een rekening openen bij Argenta. Niet in België en ook niet in Nederland.

    Met het meerdere moet je naar een andere bank. Dat kan in België, maar ook in Nederland. Vanuit het oogpunt van belastingen maakt dit weinig uit. Het verzwijgen van een spaarrekening in het buitenland is strafbaar en wordt steeds moeilijker. Belgische banken geven bijna alle informatie aan de Nederlandse fiscus en andersom. De boete bedraagt 100%.

    Op het moment zou ik willen wijzen op NIBC.

    Geeft op het moment dezelfde rente als Icesave, maar is in tegenstelling tot Icesave wel geheel Nederlands, staat in het register van DNB en dus valt maximaal 20.000 voor 100% onder het Nederlands garantiestelsel.

    Ook op deposito's geeft NIBC op het moment de hoogste rente.

    Ik werk niet voor NIBC ofzo.

    Morgen kan de stand zomaar weer anders zijn.

    Bovendien is de “rating” van NIBC zelfs lager dan die van Landsbanki IJsland (Icesave).

    En dat is dan het laatste: de “rating”.

    RABO-bank heeft de hoogste rating, AAA oftewel “Triple A”.

    Rabo deinst er niet voor terug om dit in zijn reclameuitingen te gebruiken, maar het verdient aanbeveling om deze rating in zijn juiste context te plaatsen.

    Ten eerste: Deze ratings worden niet opgesteld door bv een onafhankelijk Staatsbedrijf, maar door commerciele instellingen, vooral in Amerika.

    Deze instellingen staan net zo goed aan het gevaar bloot om failliet te gaan als banken, misschien nog wel meer.

    Ten tweede: Deze hoge “rating” zou kunnen betekenen dat de kans om failliet te gaan kleiner is dan als bij banken met een lagere “rating”. Maar dat is niet per definitie zo. Eén verkeerde beslissing van één van de bestuurders zou zomaar het einde kunnen inluiden. Wel mag dan nog verwacht worden dat het percentage dat de bank zelf kan terugbetalen hoger zal liggen dan bij een bank met een lagere rating.

    Eerder schreef ik over VDH als voorbeeld met 80%. Met VDH bedoel ik niet noodzakelijk Van Der Hoop, want ik weet niet of die wel 80% terugbetaalden.

    Op grond van de AAA zou je in het fatale geval een hogere terugbetaling mogen verwachten dan 80%, maar zeker is ook dit niet !!!

  • adhd ma

    heel erg bedankt voor al jullie tips, ik weet nu wat me te doen staat.

    Jullie hebben ons erg goed geholpen met de adviezen, kan nu met een opgelucht hart verder.

    Heel erg bedankt, groetjes adhd ma

  • marjo

    kijk bij rentevergoedingen zonder en met voorwaarde op

    spaarinfo. nl

  • Willem

    Ik heb even snel op die site gekeken maar ik mis die IJslandse bank Icesave, ik hoop dat die site wel betrouwbaar is. Trouwens ik heb wel eens gehoord dat die garantstelling van de Nederlandse Bank/Staat niet geldt voor verzekeringsmaatschappijen die spaarproducten aanbieden zoals bijv. Ohra en Centraal Beheer, misschien kunnen deskundigen hier op reageren.

    *D*D*D

  • namliaM

    Alles wat onder de garantie valt staat op het WTF register van de DNB, zie de door mij gegeven site.

    ICESAVE staat wel degelijk op Spaarinformatie.nl, ik raadpleeg deze site en hun forum regelmatig. Ze zijn volledig onafhankelijk, voor zover ik dat vast kan stellen.

    Er valt erg veel nuttige informatie te lezen op die site.