De kop van dit topic, waarschijnlijk een gevolg van het artikel waarnaar u verwijst, is lichtelijk verwarrend. Het begrip “bankgarantie” wordt voor iets heel anders gebruikt.
Hier gaat het over de Collectieve Garantie Regeling.
De informatie in het artikel waarnaar U verwijst is juist, maar niet volledig. Er valt nog wel iets meer over te zeggen, bijvoorbeeld dat sommige banken producten aanbieden die buiten de Garantieregeling vallen. Zo is er de “achtergestelde deposito”, met een hogere rente maar zonder garantie. Ook zijn er banken die niet geheel onder de Nederlandse garantieregeling vallen, maar bv onder de IJslandse of Belgische regeling. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat de regels voor die garantie in EU-verband zijn opgesteld.
Pas wel op met aanbiedingen die U via Internet vindt, de aanbieding kan komen van een bank (ver) buiten de EU en dat kan risico's met zich brengen. Let erop dat stortingen plaatsvinden op een Nederlands banknummer, maak niet zomaar spaargeld over via het “internationaal betalingsverkeer”.
Er valt nog veel meer over te zeggen, maar in grote lijnen geldt dat banken die in Nederland hun diensten aanbieden allemaal een vergunning van DNB hebben en daardoor onder de CGR vallen. Wie daar echt zekerheid over wil hebben kan de site van DNB raadplegen.
Of de ene bank veiliger is dan de andere, is moeilijk te zeggen. Er is geen onafhankelijke instelling die hier uitspraken over mag doen. Sommige banken beweren dat zij veiliger zijn, maar kunnen dat bij gebrek aan bewijs niet aantonen.
In de afgelopen 20 jaar is er “slechts” één bank failliet gegaan, die een vergunning had van DNB. Dit gebeurde in december 2005 en was opmerkelijk genoeg een Nederlandse Bank, de tot dan toe gerenommeerde Van der Hoop Bankiers.
De andere banken, inclusief de “kleine buitenlandse banken” hebben toen gezamenlijk het bedrag opgebracht om de garantie aan de spaarders bij Van der Hoop gestand te doen.