7 juli 2008, 14:05 uur | FD.nl
Door: Prisco Battes en Cor de Horde
Buitenlandse banken maken misbruik van het depositogarantiestelsel dat spaarders beschermt tegen het faillissement van banken. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie.
Dit zegt Rabo-bestuursvoorzitter Bert Heemskerk tegen het Financieele Dagblad. ‘Het stelsel stelt zwakke buitenlandse banken in staat om spaargeld binnen te halen. Feitelijk zeggen ze in hun advertenties: U hoeft zich geen zorgen te maken, als we omvallen, betaalt de Rabo de schade’.
Onder het depositogarantiestelsel krijgen particulieren en kleine ondernemingen tot euro 38.000 vergoed als hun bank omvalt. Alle in Nederland gevestigde banken dragen in geval van een faillissement bij naar rato van hun omvang. Rabo is marktleider op de spaarmarkt met een aandeel van 40%.
Volgens Heemskerk bieden sommige buitenlandse spelers als gevolg van de kredietcrisis onrealistisch hoge rentes. ‘Banken waarvan ik de naam soms niet eens ken, bieden 5% of meer. Dat doen ze alleen omdat ze elders geen geld meer kunnen aantrekken.’ Onlangs betrad Landsbanki uit IJsland de markt met een spaarrente van 5,25%. In de top tien van aanbieders komen veel Turkse banken voor. De gemiddelde rente die deze groep betaalt, is 4,5%.
Rabobank kan volgens Heemskerk niet meer rente bieden dan de bank nu doet doordat het geld anders niet met winst kan worden uitgezet. ‘Wij bieden hypotheken aan van iets boven 4%. Bij een spaarrente van meer dan 4,5% lijden wij daar zwaar verlies op’, zegt Heemskerk. Een internetspaarrekening van Rabo levert net als vergelijkbare rekeningen van ABN Amro, ING en Fortis minder dan 3% op.
Heemskerk wil stelsel zo aanpassen dat er minder oneerlijke concurrentie ontstaat en gaat de zaak voorleggen aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook wil hij de andere Nederlandse grootbanken in stelling brengen. ‘Ik weet dat het voor hen ook een doorn in het oog is. Sparen bij Fortis en ING is even betrouwbaar als bij ons.’ De twee banken willen niet reageren.
Heemskerk erkent dat het wijzigen van het garantiestelsel niet eenvoudig is. Europese wetgeving verplicht lidstaten om spaarders tot euro 20.000 te beschermen. Het Nederlandse stelsel werd bovendien nog maar enkele jaren geleden ten gunste van spaarders aangepast na het faillissement van Van der Hoop. Onder leiding van de Nederlandsche Bank verhoogden de banken het maximaal gegarandeerde bedrag van euro 20.000 tot euro 40.000.
Om te voorkomen dat spaarders roekeloos worden, is toen ook bepaald dat voor het bedrag van euro 20.000 tot euro 40.000 een eigen risico geldt van 10%.Volgens Heemskerk is Rabobank toen akkoord gegaan omdat faillissementen zeer zeldzaam zijn. Bovendien bleef de schade tot nu toe beperkt. Bij Van der Hoop moesten Nederlandse banken een kleine euro 10 mln bijleggen.
bron: http://www.fd.nl/