Rente-overmakingen

  • Barbara

    Beste mensen,

    Bij het controleren van de overmakingen van de bank m.b.t. de rente op mijn spaarrekening kwam ik iets heel vreemds tegen.

    In januari van dit jaar ontving ik het financieel jaaroverzicht over 2005. Daar stond: “door u ontvangen rente in 2005 : ? xxx,=”

    Echter, dat bedrag was niet gelijk aan de rente die ik heb ontvangen begin dit jaar; het was minder.

    Zojuist de bank gebeld maar de lichtelijk onbeschofte medewerkster van de Rabobank kon het zelf ook niet helemaal uitleggen en wist niet hoe snel de hoorn op de haak moest. Het is in ieder geval niet zoals ik denk dat het zou moeten, namelijk dat je begin 2006 de rente ontvangt die is berekend over het saldo uit 2005.

    Kan iemand hier helderheid in verschaffen?

    Alvast hartelijk dank voor eventuele reacties.

    Barb

  • Te-u-nes

    E-mail de RABO bank. Het kan even duren maar ze reageren uiteindelijk wel. Wat ik raar vindt is dat als er een bedrag binnenkomt op een rekening die zwart is, en je het bij binnenkomst naar een rente rekening overboek, ze dan voor een paar dagen extreem hoge renet berekenen omdat zogenaamd het geld er nog niet is. Rekeningen staan nooit rood, maar toch straf rente. Ik krijg daar nooit een goede uitleg over. Ik denk dat ze gewoon elek overboekeing een paar dagen reteloos laten staan en de rente zelf opstrijken

  • rudi

    Zal ik iets raars zeggen. Wat bedoelt u in uw vraag met DIT jaa?? Ik ben maar een eenvoudige belastingspecialist, maar op de jaaropgave staat welke rente ontvangen is IN een jaar. En dat is iets heel anders dan de rente die ontvangen is OVER een jaar. Kortom…. u denkt dat er een verschil is, maar dat is er niet. De bankmedewerk(st) er is een iq-nullus. De rente die u ontving IN 2005 gaat over 2004. Maar fiscaal is de ontvangstdatum van belang… voila !!

  • rudi

    Ja hoor…. !!!!! :+

  • Barbara

    Beste Rudi,

    Ja, het is me inmiddels al duidelijk. Het was ontvangen IN 2005 maar ging over 2004. Ik dacht dat het over 2005 ging en dat ik dat bedrag had moeten ontvangen begin dit jaar. Niet dus ;)

  • Teunes

    Maar RFudi als jij zo'n kei bent in belastin gen verklaar dan het volgende eens

    Een expatriate werkt voor een deel in Nederland, dan voor jaren “met der woon vertrokken” buiten de EU. Hij heeft in Nederland pensioen opgebouwd uit onbelast inkomen en logisch is het pensioen dan later als inkomen belast. Nu heeft hij ook een deel van zijn pensioen in hetzelfde fonds vanuit het buitenland (met der woon verftrokken, geemigreerd dus) opgebouwd. Nu gaat jij later in Nederland met pensioen en je zou verwachten dat hij dan niet over het in het buitenland opgebouwde inkomsten belasting betaald, daar heeft Nederland niets mee te maken , gewoon ontpotten van spaargeld (hij had de pensioen premie ook op een deposito kunnen zetten en er dan later uit trekken. Maar wat schetst de verbazing, hij moet ook inkomsten belastingen betalen over het vanuit het buitenland opgebouwde deel. Leg jij eens uit wat de rationaal daarvan is

  • rudi

    Vraag eens aan Zalm

  • Jacobus

    Als Zalm de tijd gehad zou hebben en rode wind niet tegen, dan had hij aan dit soort zaken echt wel wat gedaan denk ik. Ik ben echter er niet zeker van dat de wet dit bepaald, het kan ook het pensioenfonds zijn dat tegen al het werk opziet en de boel afbluft.

  • Sander

    Rudi,

    Dit heet zg. valutering. Het betalingsverkeer wordt hieruit gefinancierd. Als je vandaag een bedrag ontvangt, dan wordt het boekhoudkundig meteen bijgeschreven op je rekening, maar de bank houdt het geld nog voor een dag. Het kleine beetje rente wordt gebruikt voor de kosten van het betalingsverkeer. Veel banken hanteren dergelijke valuteringsregels.

    Vervelender is het echter als er op dezelfde dag een groot bedrag binnenkomt en meteen weer wordt overgeboekt naar een andere rekening. Stel je haalt 10.000 euro van je spaarrekening voor de aankoop van een auto om die vervolgens over te boeken naar de rekening van de dealer. De 10.000 euro ontvang je eigenlijk pas morgen. Maar meteen gaat er 10.000 euro af. Sta je in het ergste geval een dag voor 10.000 euro rood. Het rentepercentage bij roodstaan is meestal fors hoger, dus kost je dat rente.

    Laatst stond in de krant dat ondanks valuteringsregels, het betalingsverkeer voor veel banken voor particulieren nog steeds verliesgevend is. Het is dus te verwachten dat de kosten voor het betalingsverkeer in de toekomst zullen toenemen.